25 Kasım 2016 Cuma

Othello - Küçüksalon



(Nazimo - Tiyatro)

Eser: William Shakespeare
Uyarlayan - Yöneten: Emre Tandoğan
Dekor-Kostüm Tasarım: Elif Arman
Makyaj tasarım: Çağıl Tekten
Işık Tasarımı: Enrico Zeber
Reji Asistanı: Anıl İnce
Oyuncular: Cenk Verdi(Othello),Ediz Akşehir(İago), Elif Arman(Desdemona),Rukiye Yenigül(Brabantio,Roderigo,Cassio,Emilia)

KüçükSalon Kadıköy'de keşfettiğim Emre Tandoğan'ın kurduğu bir tiyatro.  Bu yıl 3. sezonuna perde açıyormuş ama maalesef  ben yeni keşfettim. KüçükSalon çok farklı, çok şaşırtıcı bir mekan. İnsanın kafasındaki tiyatro imajını alt üst eden bir salonları var. Bahariye'de bir apartmanın giriş katında dükkandan bozma, yüksek tavanlı, sanırım 25 - 30 m2 bir salon. Sahne de orada, seyirci de. Kimi zaman oyuncu tam ayağınızın dibinde, kimi zaman tavandan aşağıya sarkmış, başınızın üstünde ya da bir tahterevallide.  Bir de Oidipus oyunu deneyimim oldu bu sahne de ama onu kendi yazısında anlatacağım.



othello küçük salon ile ilgili görsel sonucu
Oyuna dönecek olursa, öncelikle bu benim tiyatro sahnesinde izlediğim ilk Othello yorumu oldu. Daha evvel İstanbul Devlet Opera ve Balesince yorumlanan operasını 2 kez seyretmiştim ama tabi aynı olmuyor.

Othello aslında hırsa ve kıskançlığa kurban gitmiş acıklı bir aşk hikayesi. Venedik’de bulunan Senatör Brabantio'nın güzel, soylu ve zengin kızı Venedik devleti için çalışan Mağripli general Othello'ya aşık olmuş ve kaçıp onunla evlenmiştir. Venedik Dük’ü, kızın babası ve asiller Othello'yu bu konuyla ilgili huzura çağırırlar. Othello kendini savunur. Aşık olduklarını ve Desdemona’nın kendi isteğiyle onunla evlendiğini anlatır, Sonra Desdemona huzura gelip Othello'ya  olan aşkını anlatır. Suçsuz bulunurlar. Othello, karısı Desdomona, Otello'nun yaveri olarak atanan Cassio, sancak çavuşu İago, ve nedime Emilia aynı gemide Kıbrıs'a doğru yola çıkarlar.  Sonrası malüm. Kıskanç İago'nun oyunlarıyla Othello'nun içine önce kuşku kurdu düşecek sonra benliğini ele geçiren kıskançlık Desdomona'nın canına mal olacaktır.

othello küçük salon ile ilgili görsel sonucu
Sahnenin her tarafından aynı bir yelkenli gemideymişcesine ipler, halatlar, çengeller sarkıyor. Othello'yu  bir denizciden beklendiği üzere kimi zaman makaraların ucunda, kimi zaman tavanda bir demirin üstünde aşağıya sarkarken görüyoruz. Tavandan tam gözümüzün içine bakıyor. Aşkı da büyük öfkesi de. Cenk Verdi atletik hareketleriyle bizi gerçekten şaşırtırken çok inandırıcı ve etkileyici bir Othello oluyor. Desdemona, zavallı güzel, zarif, masum, aşık Desdemona. Sahnedeki Desdemona içinizden size bu cümleyi söylettiriyor. Ona o kadar acıyorsunuz ki. Ve Desdemona'nın karanlık ve lekeli makyajı. Belki de çok yakında ölümün gelini olacağı herkesce bilindiği için böyle bir makyaj tercih edilmişti.  İago sanki bize beynini açmış. Kafasındaki sanrıları, tüm planlarını, içindeki kıskançlığı, hırsı, kötülüğü görüyoruz, duyuyoruz, izliyoruz. Hastalıklı bir şeyler var beyninde ve bunu bize hissettiriyor. Zaten bu sıradan bir kötülük olamaz ki. Aslında İago korkuttu beni. Onun içindeki kötülükten korktum. Oyundaki diğer rolleri Rukiye Yenigül oynuyor ve büründüğü her karakter de sizi şaşırtıyor. En çok da değişik kostümüyle şaşırtıyor.

KüçükSalon'da tiyatro seyretmek çok farklı bir deneyim. Seyirciyi oyundan önce mekanla, sahneyle, dekorla şaşırtıyor. Buraya mutlaka gidin ve Othello'yu seyredin.

Meraklısına Not:
Oyunla ve salonla ilgili hoşuma giden bir röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

Kendime Not:
Bizim ekip: Ben, Berna ve annesi


Kendime Resim:
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder