4 Şubat 2016 Perşembe



12. Gece - İstanbul Şehir Tiyatrosu

(Nazimo - Tiyatro)

Tek perde - 1 saat 40 dakika

Yazan: William Shakespeare
Çeviren: Zeynep Avcı
Yöneten: Serdar Biliş
Müzik: Çiğdem Erken
Sahne ve Kostüm Tasarım: Gamze Kuş
Hareket Yönetimi: Candan Baş
Efekt: Gökçe Selim / Serkan Yavşan

Oyuncular:
Viola / Sebastian: Senan Kara Tulumluer
Olivia: Bennu Yıldırımlar
Orsino: Eren Sever
Malvolio: Levend Öktem
Feste: Özge Özder
Tobi dayı: Kubilay Panbeklioğlu
Andrew: Tolga Yeter
Maria: Seda Fettahoğlu
Antonio: Ersin Umulu
Koro: Mana Alkoy, Pınar Aygün, Berk Samur, Eylül Soğukçay, İsmet Şahin, Doğan Şirin

Orkestra: Ömer Göktay, İlker Peker, Muzaffer Berişa, Sinan Arslan, Utku Akıncı, Saltuk Tukur, Yalçın Gören, Deniz Atalay

İlk Gösterim; 21 Ekim 2015 - Harbiye Muhsin Ertuğrul sahnesi




12. Gece Shakespeare'nin komedi oyunlarından. Gemi kazası geçiren biri erkek (Sebestina)  biri kız (Viola) , birbirine tıpatıp benzeyen ikiz kardeşler üzerinden açılan nefis bir hikaye. Viola bilmediği bir ülkenin (İleria) sahilinde gözlerini açınca, erkek kardeşini kaybettiğini ve tanımadığı bir ülkede yalnız yaşamak zorunda olduğunu görünce, kadın olmanın dez avantajlarını ortadan kaldırmak için, erkek kardeşinin kimliğine bürünür. Yeni geldiği bu dünyada Sebastian olarak, mümkün olduğunca göze çarpmadan yaşamak istemektedir ama tabi bu pek mümkün olmayacaktır. Kendini umutsuz bir aşkın (Olivia ile Orsino) ortasında bulacaktır. Orsino tüm ülkenin hakimidir ama güzeller güzeli Olivia'nın kalbini kazanmayı başaramamıştır. Olivia kardeşinin yasını tutmaktadır ve kalbi aşka kapalıdır. Orsino Sabastian'ı aşkını nalatması için Olivia'ya gönderir. Olivia Sabastian'a aşık olurken, Viola'da Orsino'ya tutulmuştur. Bu karmaşanın arasında bir grup çılgın insan aşkı aramakta ve hayatı dibine kadar umursamazca yaşamaya çalışmaktadır. 









Sahne düzenlemesi, ışık, dekor, müzikler, kostümler, şarkılar o kadar uçuk ki. Dekorun, sahnenin yetmediği yerde devreye video görüntüleri giriyor. Kendinizi çılgın bir karmaşaya kaptırıp gidiyorsunuz. Boş, geniş, beyaz bir sahnede az dekorla inanılmaz etkili, şaşırtıcı görüntüler elde edilmiş. Olayları anlatan ya da ima eden diyelim simgesel anlatımlar çok zekice ve komik. Özellikle Olivia ile Sabastian'ın sevişme sahnesi, ikizlerin sahnede yer değiştirmesi için kullanılan aynalar, Olivia ile Andrew arasındaki rekabetin kurulan boks ringinde çözüme kavuşturulmaya çalışılması. Kısacası her sahne görsel olarak seyirciyi şaşırtıyor, Ayrıca bundan sonra başka ne olacak acaba diye de meraklandırıyor.


Oyunculuklar çok etkileyici. Kalabalık kadro için de bir tek göze batan, ahengi bozan oyuncu yok. 

(Oyunun kalabalık kadrosu - hepsi bir arada)


Ve müzikler. Çiğdem Erken'in yaptığı müziklerin CD'si çıksa alıp dinlerim yani. O kadar iyi.

Oyunu ikinci kez seyrettiğimde de hiç sıkılmadım. O kadar çok gözümden kaçan şey olmuş ki. Bence nefis sahneye konmuş bir Shakespeare oyunu. Başta yönetmen Serdar Biliş olmak üzere emeği geçen herkesin eline sağlık. 

(Oyunun selam sahnesinden görüntüler)

Youtube da ufak bir göz gezdirmasi yaptım. Dünya tiyatrolarında bu oyun nasıl diye. Tiyatronun gücü. Çok farklı yorumlar var. Aşağıda Shakespeare's Globe tiyatrosunun yorumunu sizlerle paylaşmak istedim. Sadece erkek oyuncularla sahnelenmiş. En klasik haliyle.




Yönetmen Serdar Biliş'le yapılan bir röportaj;
http://www.2eylul.com.tr/siradan-hikayelerin--etkisi-sert-olabilir-roportaj,47.html

Kendime Not:
05.12.2015 - bizim ekip; ben, kızım, annem, esen teyze
05.12.2015 - kendime resim

04.02.2016 - bizim ekip, ben ve ofis arkadaşlarım
04.02.2016 - kendime resim





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder